Laki muuttui, opetuspolkimia tarvitaan, mutta niitä ei tarvitse katsastaa!

Opetusluvalla opettamisen lainsäädäntöä muutettiin jälleen. Hetken jo näytti siltä, että opettajan jarrupolkimesta luovuttaisiin kotiopetuksessa, mutta lopuksi päädyttiin siihen, että poljin vaaditaan, mutta sitä ei tarvitse katsastaa.
Oplu -poljinten valmistus lopetettiin ja polkimet myytiin loppuun helmikuussa 2018, kun näytti siltä että opetuspolkimen pakollisuudesta luovutaan. Eduskunta päätti ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti toukokuussa lain,jonka mukaan lisäjarrupoljin tarvitaan. Laki tulee voimaan heinäkuun ensimmäinen päivä 2018.

Kun laki vahvistettiin, uusi sarja Oplu -opetuspolkimia tilattiin. Polkimet saadaan postitukseen kesäkuussa juhannuksen jälkeen. Ne ehtii asentaa hyvin ennen heinäkuussa haettavia opetuslupia. Tarkemmin uusista opetusluvista voi lukea täältä.
Vaikka opetuspoljinta ei enää tarvitse katsastaa, polkimen on kuitenkin toimittava ja poliisi valvoo yleisen liikennevalvonnan yhteydessä myös opetuspolkimia ja niiden kuntoa. Tositestiin poljin joutuu viimeistään ajokokeessa, kun tutkinnon vastaanottaja kokeilee sen toimintaa.
Oplu -opettajanpolkimen asentaminen on helppoa, sillä se kiinnitetään jalkatilan muotoiseen vanerilevyyn. Poljinta varten ei tarvitse porata kiinnitysreikiä autoon. Katsastuksessa vaadittiin vanerilevyn kiinnittämistä apuraudalla etuistuimen kiinnityspultteihin. Vuosien kuluessa tuhansissa katsastuksissa ainakin kaksi katsastusmiestä vaati vanerin kiinnittämistä auton runkoon.
Jalkatilaan muotoiltu vaneri pysyy tulevasti paikallaan. Tavallisissa autoissa sitä ei yleensä tarvitse kiinnittää mitenkään autoon. 

Lisäjarrupoljin näyttää siistiltä


Poljin erottuu selvästi, matkustaja ei polje sitä vahingossa. Kapea poljin ei vie jalkatilaa.

Monipuoliset säädöt

Asennus vanerilevyyn

Polkimen kiinnittämiseksi autoon ei tarvitse porata reikiä. Hyvin muotoiltu vaneri pysyy paikoillaan tukevasti kiinnittämättä. Tarvittaessa sen voi kiinnittää istuimen kiinnityspultteihin. Asennus on helppoa ja nopeaa.

Asennus vanerilevylle

Monipuoliset säädöt, sopii kaikkiin autoihin

Poljin on helppo säätää rintapellin kaltevuuteen sopivaksi taivuttamalla. Jos jalkatila on on lähes tasainen, polkimessa on reiät korotuspalan kiinnittämiseksi. Polkimen pituutta voi säätää liun avulla.

Monipuoliset säädöt

Paketit postitetaan tavallisesti maanantaisin ja torstaisin. Kesälomien aikanakin vähintään kerran viikossa.
Tiesitkö, että poljinta ei tarvitse katsastaa 1.7.2018 alkaen?

Polkimia on tilattu viimepäiviä ennätyksellisen paljon ja nyt on toimitusvaikeuksia. Tilauslomakkeella on tämän hetken saatavuustiedot

Tilauslomakkeella on myytävänä myös peilejä, magneettikolmioita, vaijereita ja varaosapusseja polkimen siirtämiseksi autosta toiseen.

 

 

Laki muuttuu heinäkuun alussa. Pakollinen opetus vähenee, mutta ajokortti kallistuu?

Heinäkuun alusta ajokortin hankinta yksinkertaistui. Pakollisen opetuksen määrä vähenei, mutta samalla ajo- ja teoriakoe muuttuvat vaikeammiksi. Uudistuksesta hyötyvät mopoautolla ja traktorilla ajaneet, sillä he saattavat selvitä autokoulusta vähimmäisopetuksella. Ensimmäistä ajokorttia hankkivalle hinta saattaa jopa kallistua.

Kannattaako opetusluvalla opettaminen?

Uuden lain mukaan pakollinen ajo-opetus on vain kymmenen tuntia, mutta useimmille oppilaille nämä ajotunnit eivät riitä. Pakollisten tuntien lisäksi tarvitaan helposti toiset kymmenen ajokertaa, ennen kuin ajokortti on taskussa. Ennakkoarvio on että opetusluvalla opettaminen on taloudellisesti kannattavaa jos oppilaalla ei ole ennestään mitään ajokorttia. Mopokortin omaaville opettaminen lienee yleensä kannattavaa. Moottoripyörällä, mopoautoilla tai traktoreilla paljon ajaneet selvinnevät autokoulusta pakollisella kymmenellä ajotunnilla. Heidän opettamisesta opetusluvalla ei synny tuntuvaa rahallista säästöä.

Ajokortin hintavertailu heinäkuussa voimaan tulleen lain mukaisesti.


Selitys Opetuslupa Autokoulu
Opetuslupa30 -
Tarvikkeet (jarrupoljin, peili, kolmio, polttoaineet)240 -
Teorian opetus 4 tuntia autokoulussa5050
Riskienhallinta autokoulussa 4 teoria- + 4 ajotuntia 500500
Pakollinen ajo-opetus 10 ajotuntia-600
Lisäajotunnit ja auton käyttö ajokokeessa-680
Viranomaismaksut170170
Yhteensä990 €2000 €

Autokoulujen nettisivuilla lisäajotunnit ja auton käyttö ajokokeessa maksavat nyt 70-90€ ajokerralta. Ajotuntien ja kurssien hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja autokouluittain.
Viranomaismaksuja: ajokorttilupahakemus 40, lääkärintodistus tai nuorison terveystodistus 0 - 50 teoria- ja ajokoe 100, ajokortti 30.

Tarvitaanko autokoulussa lisäajotunteja?

Pakollisten ajotuntien määrä oli heinäkuuhun saakka 18 tuntia. Nyt se on vain kymmenen tuntia. Ainakin pääkaupunkiseudulla monet tarvitsivat lisäajotunteja jo ennen ensimmäistä ajokoetta. Siitä huolimatta kolmannes autokoulujen oppilaista ei läpäissyt ajokoetta ensimmäisellä yrityksellä, vaan tarvitsi lisää ajotunteja. Heinäkuun alusta ajokokeesta tuli vaikeampi, sillä sen pitus kasvoi 15 minuutilla. Kun aikaisemminkin monille ei riittänyt pakolliset 18 ajotuntia, nyt keskiverto oppilas tarvitsee arviolta kymmenen ylimääräistä ajotuntia pakollisten kymmenen tunnin lisäksi. Voidaan jopa sanoa että mitä tumpelompi oppilas sitä enemmän ajotunteja tarvitaan ja sitä isompi taloudellinen hyöty opetusluvasta on.

Kun verrataan opetuslupaopetusta ja kahdenkymmenen ajotunnin hintaa autokoulussa, opetusluvalla opettaminen säästää puhdasta rahaa noin tuhat euroa. Jos oppilaita on useampia, säästö on vielä suurempi, sillä lisäjarrupolkimen kustannukset jakaantuvat useammalle oppilaalle.


Tärkeimmät muutokset opetuslupaopetukseen

  • Opetusluvan saa ilman että opettajan tarvitsee käydä teoriakokeessa.
  • Autossa pitää olla lisäjarrupoljin, mutta sitä ei tarvitse katsastaa.
  • Opetusluvalla saa opettaa auton käsittelyn ja ajo-opetuksen liikenteessä ja vapaaehtoisesti teoriaa.
  • Autokoulussa tai muussa Trafin hyväksymässä oppilaitoksessa oppilaan on suoritettava neljä teoriatuntia liikenteen perusteista. Jos oppilaalla on joku ajokortti ennestään, näitä tunteja ei tarvita.
  • Autokoulussa on suoritettava kahdeksan tunnin riskienhallintakoulutus. Se sisältää neljä teoriatuntia ja neljä ajotuntia. Näihin kuuluu pimeällä ajon opetus ja liukkaan kelin harjoittelu.
  • Kun opinnot on suoritettu ja teoria- ja ajokoe on läpäisty, oppilas saa lopullisen ajokortin. Jatko-opiskeluja autokoulussa ei tarvita enää tämän jälkeen.

Back to top

© 2017-2018 Sompsa Oy. ··· puh. 0400768899 ··· pasa@sompsa.fi